Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Urodziłem się 7.07.1990 w Szczecinie. W roku 2014 zdobyłem tytuł magistra biotechnologii na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie i rozpocząłem studia doktoranckie na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa. W trakcie studiów spędziłem dwa semestry na Uniwersytecie Mendla w Brnie oraz odbyłem tam 6 miesięczny staż.


W roku 2018 uzyskałem stopień doktora i rozpocząłem budowanie własnego zespołu badawczego. W trakcie doktoratu odbyłem staż, tym razem w Portugalii w Polytechnic Institute of Coimbra, Department of Food Science and Technology, College of Agriculture.


W 2023 r. na podstawie Osiągnięcia naukowego pt. "Ocena potencjału makuchu lnianego jako surowca do opracowania grupy roślinnych alternatyw dla produktów nabiałowych" uzyskałem stopień doktora habilitowanego Nauk Rolniczych w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia.



Wśród szerokiej gamy zagadnień badawczych moim głównym obszarem zainteresowań naukowych, w ramach reprezentowanej przeze mnie dyscypliny technologia żywności i żywienia, jest wykorzystanie surowców roślinnych (ze szczególnym uwzględnieniem wartościowych produktów ubocznych przemysłu olejarskiego – makuchów) do opracowania innowacyjnej, fermentowanej, bioaktywnej żywności funkcjonalnej oraz dodatków do żywności. Moje badania mają na celu nie tylko zdobycie wiedzy, ale także stanowić praktyczną odpowiedź na potrzeby rynku.


Jestem konsekwentny w dążeniu do celu, dzięki czemu już teraz mogę się pochwalić stworzeniem własnego, innowacyjnego projektu naukowego ProBioVege, który uzyskał dofinansowanie NCBIR w ramach programu Lider XI. Pozwolił on na powołanie interdyscyplinarnego (przedstawiciele technologii żywności, mikrobiologii, biotechnologii, nauk medycznych) i międzyinstytucjonalnego (2 uczelnie) zespołu.


Realizuję również grant Miniatura 5 Narodowego Centrum Nauki pt. „Dojrzewanie roślinnego analogu sera z porostem pleśni. Czy procesy proteolizy i lipolizy zachodzą podobnie jak w tradycyjnym serze Camembert?”. 


Moje starania zostały docenione m.in. Nagrodą Naukową (II stopnia) Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów im. Prof. Edmunda Mikulaszka, wyróżnieniem w Konkursie o Nagrodę Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Gdańsku dla młodych naukowców oraz zdobyciem tytułu Osobowość Roku 2020 Województwa Zachodniopomorskiego w kategorii Nauka. 


Byłem wykonawcą 7 projektów polskich oraz międzynarodowych,  także licznych prac zleconych dla partnerów gospodarczych, dzięki czemu jestem bogatszy w doświadczenie i kompetencje.


Jestem członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności oraz Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów.


W wolnych chwilach lubię podróżować, poszukując nowych inspiracji. Staram się być szefem i motywatorem. Zbudowałem zespół, który chętnie poszerzam o kolejne kreatywne osoby. Uważam, że pracowitość, wytrwałość i ciekawość świata są kluczem do sukcesu i rozwoju.


Liczba publikacji: 78 (w tym 54 z listy JCR)


IF: 204.634


Index Hirscha: 16 (Scopus), 18 (Google Scholar)



I was born on 7.07.1990 in Szczecin. In 2014 I finished my Master’s degree in Biotechnology at the Faculty of Biotechnology and Animal Husbandry of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin and started my PhD studies at the Faculty of Food Science and Fisheries. During my studies I spent two semesters at Mendel University in Brno and did a 6-month internship there.


In 2018, I obtained my PhD and started building my own research team. During my PhD, I did an internship in Portugal, at the Polytechnic Institute of Coimbra, Department of Food Science and Technology, College of Agriculture.



In 2023, on the basis of the Scientific Achievement entitled: "Evaluation of the potential of flaxseed cake as a raw material for the development of a group of plant-based alternatives to dairy products," I was given the habilitaion of Agricultural Sciences in the discipline of Food Technology and Nutrition.


Among the wide spectrum of research issues, my main area of interest, within the discipline of Food and Nutrition Technology, is the use of plant raw materials (with particular emphasis on valuable by-products of the oil industry – oil cakes) to develop innovative, fermented, bioactive functional foods and food additives. My research aims not only to gain knowledge, but also to provide practical answers to market needs.


I am consistent in pursuing my goal, so I can already boast of having created my own scientific project Probiovege, which received NCBIR funding under the Lider XI program. This allowed me to establish an interdisciplinary (representatives of food technology, microbiology, biotechnology, medical sciences) and inter-institutional (two universities) team.


I have also received a Miniatura 5 grant  “Ripening of a plant-based cheese analogue with mold growth. Do proteolysis and lipolysis processes occur similarly to traditional Camembert cheese?” founded by the National Science Centre (NCN).


I was awarded the Edmund Mikulaszek Award (second degree) from the Polish Society of Microbiologists, a distinction in the Competition for the Award of the Polish Academy of Sciences for Young Scientists, and the title of Personality of the Year 2020 of the West Pomerania in the category of Science.


I was a researcher for 7 Polish and international projects, as well as numerous commissioned works for economic partners, which makes me richer in experience and competence.


I am a member of the Polish Society of Food Technologists and the Polish Society of Microbiologists.


In my free time I like to travel, looking for new inspirations. I try to be a boss and a motivator. I have built a team, which I willingly expand with new, creative people. I believe that diligence, perseverance and curiosity about the world are the keys to success and development.


Number of publications: 78 (including 54 from the JCR list)


IF: 204.634


Hirsch Index: 16 (Scopus), 18 (Google Scholar)


Please visit:


www.probiovege.com.pl